Berlijn

Vind 0 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Brussel

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Belgische hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Belgen feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen voorbereid op reis met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in België geldt het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er nummers voor specifiekere hulp:

Federale Politie: 101
Ambulance en brandweer: 100

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag
Pasen
Dag van de Arbeid
Hemelvaart
Pinksteren
Nationale Feestdag
Maria-Hemelvaart
Allerheiligen
Dag van de Wapenstilstand (1918)
Kerstmis

Op deze dagen zijn openbare diensten, bedrijven en winkels gesloten.

Klimaatomhoog

België heeft net als Nederland een gematigd zeeklimaat. De winters zijn mild (gemiddeld zo'n 3° Celsius) en de zomers koel (gemiddeld 16° Celsius). Wanneer de beste periode van het jaar is om Brussel te bezoeken, hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Qua temperatuur is de periode van mei t/m september het lekkerst, al heeft de winter met haar kerstmarkten natuurlijk ook een geweldige charme!

Openingstijdenomhoog

De openingstijden van de winkels in Brussel zijn te vergelijken met de openingstijden van de grotere Nederlandse steden. De winkels zijn doorgaans geopend van 9:00 tot 17:00 of 18:00. Supermarkten en warenhuizen zijn vaak open tot negen uur ’s avonds.

Tegenwoordig is er in de meeste steden in België één keer per maand koopzondag. Houd hier dus zeker rekening mee als je een weekendje naar Brussel gaat en denkt op zondag te kunnen shoppen. Buiten de feestdagen om die wij ook kennen, zijn de winkels hier ook gesloten op 1 mei en 11 november.

Tijdzoneomhoog

GMT +1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT +2. In Brussel is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In België wordt net zoals in Nederland betaald met de Euro. Het enige kleine verschil is dat in België nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen worden.

Vervoer

Auto

Per auto

Door de centrale ligging is België vanaf 5 autosnelwegen te bereiken: A12, E19, E40, E411 en E429. De afstand van Amsterdam naar Brussel bedraagt circa 200 kilometer. De gemiddelde rijtijd ligt op ongeveer 2 uur. De Belgische autowegen zijn tolvrij en de snelheid is te vergelijken met die van de Nederlandse wegen: 120 km/uur op de snelweg, 90 km/uur op vierbaanswegen, 50km/uur binnen de bebouwde kom en 30km/uur in woonwijken.

Parkeren is een stuk goedkoper dan in onze eigen hoofdstad. Op veel plaatsen binnen het centrum in de parkeertijd echter wel tot max. 3 uur beperkt. In de 'rode zone' is dit zelfs 2 uur. Natuurlijk heeft Brussel ook genoeg parkeergarages. Een van deze ketens is Interparking.

In het centrum

In het centrum

Zowel per auto als met het openbaar vervoer is het vrij simpel je binnen Brussel te verplaatsen. Net als elke grote stad, heeft Brussel veel last van verkeersdrukte, daarom is het vaak makkelijker en goedkoper gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het MIVB, Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer van Brussel verzorgt het metro-, tram-, bus en premetronetwerk. Plattegronden van de metro zijn verkrijgbaar aan de loketten in de metrostations.

Eenritkaart JUMP geeft recht op 1 rit met de mogelijkheid om binnen het hele MIVB-netwerk over te stappen. Kaartjes zijn hier verkrijgbaar: BOOTIK, KIOSK. aan de GO, bij de erkende handelaars, op de bussen van DE LIJN en TEC en in de NMBS-stations in het Brussels Gewest.

Van ditzelfde kaartsoort is er ook de vijfrittenkaart en tienrittenkaart. Daarnaast zijn er dagkaarten beschikbaar.

InterCity

Per trein

Thalys reist meerdere keren per dag rechtstreeks naar Brussel. De trein is een snelle en makkelijke manier om naar Brussel te reizen. Zowel met de InterCity als de Thalys neemt de reis ongeveer 2 uur en 45 minuten in beslag. Opstappen op de Thalys kan op Amsterdam Centraal, Schiphol, Den Haag HS en Rotterdam Centraal. Op de InterCity kun je óók opstappen op Dordrecht en Roosendaal. Het verschil tussen de InterCity en de Thalys is dat er voor de Thalys gereserveerde zitplaatsen zijn en voor de InterCity niet.

Wijken

Dansaert

Dansaert

Trendy wijk ten westen van de Anspachlaan en ter hoogte van de beurs. Het barst hier van de creatievelingen en vele boektiekjes, met name in de Antoine Dansaerstraat. Ook voor een hapje en drankje zit je hier goed; de vele visrestaurants aan het St. Karthelijneplein en de betaalbare eettentjes aan het eigenzinnige en alternatieve Sint Goricksplein.

Europese Wijk

Europese Wijk

Het hart van Europa, ten oosten van het centrum. Aan de modere kant vind je de regeringsgebouwen en het Europese Parlement. De historie is vooral te vinden nabij het Leopoldpark en het Jubelpark. Aan cultuur met o.a. het Museum voor Natuurwetenschappen, het Consilium en Autoworld geen gebrek!

Laken

Laken

Deze deelgemeente van Brussel is wereldberoemd en wordt gekenmerkt door het Atomium en het Koninklijk Paleis (ooit gebouwd door Napoleon). Vanuit de bovenste bol van het Atomium heb je een prachtig uitzicht over Brussel!

Grote markt

Grote Markt

Het gebied rondom de Markt is één van de belangrijkste bezienswaardigheden voor toeristen die Brussel bezoeken. De Grote Markt wordt gekenmerkt door het Stadhuis, het broodhuis en de prachtige gildehuizen. Achter de Grote Markt ligt de Beurs, een belangrijk vertrekpunt voor diverse toeristische attracties. Aan de andere zijde vind je de Grasmarkt met haar populaire terrassen. Vanaf de Grasmarkt loop je zo naar de prachtige St Hubertusgallerijen met vele winkels.

Museumwijk

Museumwijk

Een prachtige wijk met fraaie, statige lanen. Hier vind je het Warandepark met daarnaast het Koninklijk Paleis en het Paleis voor Schone Kunsten. Onder het park tref je het Koningsplein met o.a. het Museum voor de Schone Kunsten en het Magritte Museum. Vanaf de Kunstberg heb je prachtige uitzichten en een rustplek midden in de bruisende stad.

Zavel

Zavel

Achter het Koninklijk Paleis ligt de wijk De Zavel. Dit is een interessante wijk vol met statige herenhuizen, kerken, exclusieve winkels, chique modezaken en gezellige cafés en restaurants. Op en rond de Grote Zavel vind je verschillende antiekzaken en is er elk weekend een leuke antiekmarkt. Elke ochtend kun je je slag slaan op het Vossenplein waar een bonte verzameling van marktkooplui en antiekverkopers hun waren aanbieden.